dilluns, 30 de juliol del 2012

Hermione, un proyecte per admirar.

 
A través del bloc El Mar és el Camí vaig conèixer l’existència d’uns projectes a Roquefort, a la costa atlàntica de França. L’any 2010 i enguany vam visitar l’Arsenal Marítim on es va ubicar estratègicament a voreres del riu Charente per construir, equipar i reparar moltes unitats navals. Ens  fascinar el muntatge que tenen els francesos a Rochefort amb el tema de la conservació del patrimoni. Dins de l'Arsenal hi ha diferents espais i a un d'ells hi estan construint una rèplica d'una fragata anomenada HERMIONE.



http://www.hermione.com


La construcció de la fragata original va tenir lloc el desembre de 1778 amb una eslora de 44,2m i una màniga de 11,55m, armat amb 26 canons en bateria. Al 28 d'abril de 1779 es posa en surada per fer camí cap a Bòston arribant el 28 d'abril de 1780. Amb el marques de la Fayette  a bordo, enviat per sa majestat Lluís XVI, per ajudar al general Washington contra la dominació anglesa. La campanya va durar dos anys i la batalla més important va ser guanyada a la baia de Chesapeake, unes 300 milles al sur de Bòston el dia 5 de setembre de 1781. Tornant la fragata a França van dur un document molt important, en vigor, que es la declaració del drets dels homes. Al 1793, 14 anys després de la seva construcció, en plena revolució francesa, l'Hermione s'enfonsa a ille d'Aix.

El primer que hi trobam es un museu marítim que ens dona entrada al recinte de l'antic Arsenal amb una gran esplanada que es respira un ambient que promet. El dic sec on es fa la rèplica es un foso i que als costats  hi han instal·lades escales, anelles per tot per poder lligar és ternals...A la part central del dic i ha muntada una cúpula on es fans les tasques de construcció de la rèplica de l'Hermione.


Visita 2010:

L'entrada a la cúpula es fa per la part alta veient l'amura d'estribord, caminat per una bastida tancada per una xarxa ample de seguretat, ens dona una perspectiva molt bona de la coberta. Vàrem quedar estorats en veure el buc amb unes dimensions que no hi estem avesats a les nostres aigües del nostre litoral on els rics han envaït espais que abans ho ocupava el nostre patrimoni flotant. Anem al que ens interessa en aquesta entrada, a l'alçada que estim, tenim una vista de la coberta espectacular, encara queda molta de feina però la tasca gran ja esta feta, que es el buc. Baixant unes escales anem a la popa de l'embarcació on ja esta finalitzada, l'escut esta fer en pa d'or i la popa esta pintada de blau i groc.





Baixem a nivell de la quilla i es on es veu la quantitat de fusta que han fet servir per la construcció d'aquest bastiment tradicionalment, els andamis també son de fusta imitant els de abans. A la sortida hi ha els diferents oficis pels accessoris de l’embarcació; veleria, fornal, canons, cabulleria...


Visita 2012:


El dia no va acompanyar gaire per la pluja, però no ens defraudà. La visita està muntada a la inversa, primer els accessoris i després l’embarcació. El taller de veles, gran part de la maniobra feta i exposada a la vista, escultors d’ornaments decoratius, la fornal...A l’exterior trobàrem l’Hermione en surada dins del fosso, una sensació impressionant veure-la en construcció dins de la cúpula i ara dins el seu medi que li toca, El Mar...
















 A la "cordeleria real" vaig conèixer en Nico, que te un bloc sobre nusos i és el que s'encarrega de fer les demostracions de nusos a la cordeleria,  me va dir que es van inspirar per fer tota la maniobra i les veles amb la fragata que estava a Brest, que no record el nom.
Per més informació del projecte:

http://www.hermione.com/fr/
http://www.facebook.com/pages/Le-chantier-Hermione-Lafayette/185262083157?ref=ts