dimecres, 29 de juny del 2011

V trobada de vela llatina de Cambrils.


El cap de setmana passat va tenir lloc a Cambrils la V trobada de vela llatina. Vull felicitar a la gent de l'organització i concretament a Jordi Pique i a Gerard Martí que ens van atendre magníficament.



Vam arribar a Cambrils a la nit de divendres i ja trobarem taula posada a la confraria de pescadors. Musclos i fideus rossejats va ser el sopar. En el transcurs del sopar van anar arribant els  participants que faltaven. Vam passar una vetllada molt agradable.


 Al matí ens reunirem a la torre del port, allà es va fer la presentació de la trobada i donaren les instruccions de la navegada. Després les barques sortirem al mar per navegar  davant les platges dels voltants. Ens embarcarem amb la "Santa Espina", uns dels sardinals que van baixar a la trobada juntament amb una embarcació francesa. Els temps ens va acompanyar molt, un ventet agradable i poca mar. 


Onawind Bue den Ben.
En Pere de Prada amb en Sebastià
No poden faltar els bastiments mallorquins a les trobades del Principat.

La Xarina den Jordi Salvador
Encalçàvem als francesos.
A l'arribada al port vam dinar a bordo de les barques.

Horabaixa; VI festa de l'ormeig.
A la platja es va realitzar la festa; mestres d'aixa, adobadors,  pescadors, xarxaires, velers van arrancar les activitats. Hi ha un senyor a cambrils també es dedica a fer nusos, tota la seva vida fent feina al mar i ara esta jubilat, vaig aprendre coses noves darrera d'ell, una llastima que tinguessin tant poc temps per estar junts. Jo vaig fer un taller de nusos amb els infants i no tan infants que estaven a la platja.





Les activitats es van traslladar a vorera de mar on es va fer una demostració de tirar el rall i calar l'artet amb una traïnyera (hi ha molta d'afició de bogar). 


 
La gent va participar d'estirar de les malletes per fer arribar l'artet a terra, van fer una bona pescada (amb una mica d'ajuda del peix de la llotja) i la gent ho va passar molt be. Un grup de teatre va fer una simulació de la subhasta del peix. La festa va acabar amb un concert a la platja. 







Un sopar de germanor a un restaurant ens va fer gaudir d'una nit molt agradable. Una família de cantaires, un d'ell professional, i en Jordi a l'acordió van posar el toc musical.


Al matí següent a la confraria de pescadors una sardinada ens va omplir la panxa per poder anar a fer una visita a la barca "Teresa" construïda a Cambrils i que estan restaurant amb una escola taller que han creat amb al·lots que volen aprendre l'ofici. Al bloc La Mar d'Amics podeu veure unes fotos de la navegació i un vídeo on explica com va començar la restauració de la "Teresa".

A l'any 1911 hi va haver una llevantada a Cambrils, va deixar una quinzena de morts. Els pescadors quan van tornar a terra, encara ni hi havia port, no pogueren treure les barques i van navegar cap a garbí per intentar treure les barques i salvar-se. No pogué ser, les barques és van enfonsar i els pescadors moriren. La navegada del diumenge va consistir amb anar a la platja on van naufragar i llançar una flor al mar en record dels pescadors difunts. La navegació la vaig realitzar amb en Ben, un bot fabricat per ell mateix i que va a rem i amb vents portants a vela.

Un cap de setmana formidable i ple d'amocions i retrobament amb companys que feia estona que no ens veiem i ha estat molt emotiu i hem quedat convidats per tornar d'aquí a dos anys.


3 comentaris:

LA MAR ha dit...

Una xulada de festa. Enhorabona als organitzadors !

Joan Bonet i Nadal ha dit...

Vaja una passada d'organització i de Trobada. Mos queda molt qu'apendre a Ls Illes.
O tenen molta capacitat i voluntariat o tenen molts de doblers.
Enhorabona per la teva tasca Jaume!

Felipe Esteve ha dit...

Jaume, Som Felipe i Ester... a n'Aina ja se li nota ja...
Quina enveja, a Palma és fàcil gaudir de la mar. Aquí a València, estem d'esquenes a la mar, és impossible fer res com vosaltres. A més, aquí no trobes embarcacions. Apenes hi ha quatre...