dissabte, 3 de març del 2012

Lluerna o Oriola

L'altre dia me feren una consulta del nom d'un peix. És un tema molt complicat d'explicar, perquè en poques milles de distancia el nom local pot canviar. Per exemple, a Roses  es diu Lluerna, a Palamós Juliola i a Mallorca Oriola.



 L'oriola "Trigla Lucerna" pot viure dels 30m fins als 300m de fondària i en fons de sorra. Poden arribar als 60cm. És característic per tenir taques blavoses i la seva pell es gelatinosa sense espines. El sistema d'extracció és bàsicament  l'arrossegament i ocasionalment a palangre i tremall.

 No l'hem de confondre amb el Rafel "Trigla Lyra", ja veis que és de la mateixa família. Ocasionalment pot arribar als 40cm i viu normalment a fons rocosos i a una fondària com la Lluerna.  Per diferenciar-lo te dues espines òssies que li surten del cap i la seva pell no te taques blaves i te espines.


I tampoc l'hem de confondre amb la gallineta "Chelidonichthys obscurus". És semblant però més petit, pot arribar als 20cm de llargària i viu a fons fangosos. El sistema d'extracció és bàsicament l'arrossegament. És comercialitza mesclat amb la morralla per fer brou o suquet com diuen al principat.





Per cuinar-los:
L'oriola i el Rafel els podem fer aguiats; feim un sofrit amb ceba, alls i tomàtiga, una vegada fet hi romprem unes patates i les sofregirem uns minuts. Afegirem aigua i quan arranqui el bull hi ficarem el peix fet tallades o sencer, hem d'anar alerta si mesclam diferents peixos, no tots tenen el mateix temps de cocció. Quan les patates estiguin cuites hi afegim una picada d'ametlles i moraduix. A l'hora de menjar acompanyat amb un all i oli i un got de vi...bon profit.


Informació obtinguda;
http://www.ictioterm.es
http://www.fishbase.org/search.php
Catàleg d'espècies d'interès pesquer a Catalunya.

2 comentaris:

Biel Rosselló ha dit...

Prenc nota.

Llúcia ha dit...

Bona explicació, gràcies.
Jo sóc de mar endins i peix no en se gaire, d'ànecs, galls i conills tant com vulguis.