dimecres, 16 de març del 2011

Barca de Mitjana

El mes de gener va venir a Mallorca en Josep Maria Casablanca de Cadaqués i la seva dona n'Isabel. Varem  estar junts un parell d'horabaixes fent activitats amb família; visitarem el taller del meu tio, les drassanes den Sebastià Vidal a Vilafranca, sortirem a navegar amb l'Alzina i escoltarem una trobada de bandes a Ses Voltes ,a vorera de la murada de Palma. 

Foto de la litografia.

Me va enviar una litografia d'una col·lecció seva. en arribar a Cadaqués. També en va enviar una per en Sebastià Vidal i una pel  meu tio en Guiem Amengual Taberner (1926), el que va construir el "Brandó". Quan li vaig dur  la litografia a casa seva, va quedar una estona pensant i les primeres paraules que li sortiren foren; no me queda pi tort, que me podries dur uns trossos com el braç amb un angle de 120º per construir-ho?, i li vaig dir que si. Quan em vaig entema  ja havia començat el buc, el costellam posat damunt de la quilla. 







La segona vegada que el vaig anar a veure ja preparava per fer les llates, llatons per fer la coberta i les cosies. També havia col·locat el mirall de popa i dues costelles que li faltaven.








 Avui hi he anat per veure com anava i estava preparant un troç de la cinta del costat de babord.








 Ja vos aniré contant com va aquest proces.

8 comentaris:

Biel Rosselló ha dit...

Impressionant. Ja és ben hora que sigui reconeguda com cal la inestimable feina del teu tio, ja que, com es veu, actualment al nostre pais, aquesta és la única manera de perpetuar les tècniques de construcció del diferents tipus de vaixells antics.

Jaume Amengual ha dit...

No és perquè sigui el tio, sinó pel que se perd darrera del veis i ho hem de documentar el que poguem...vos convit a que aneu a veure el que te i el que fa al seu taller.
salut

Anònim ha dit...

Hola Jaume,se de lo ben parit que es el teu tio, per boca dén Josep Mª,si algú li interessa la litografia se li pot aconseguir a travers d'A TOT DRAP,o jo mateix,(la tres caires del Sant Pau,fa temps que està seca) Massagran.

Joan Bonet i Nadal ha dit...

Quin coratge i quina eima que té es teu conco, respecte dels plànols o litografía estic interesat en tenirla, jà faré passes per saber com adquirir-la.
A on ès la dressana del conco?

Unknown ha dit...

Quines mans que té, aquest home! Deu ser un gust veure'l treballar. Cal mirar de recollir i conservar els coneixements de tots aquests mestres d'aixa, perquè si no, el dia que ells ja no hi siguin, tot això es perdrà.

Són fantàstiques les litografies de la col·lecció Casablancas, us les recomano.

Una abraçada!

Jaume Amengual ha dit...

bon vespre Josep i molts d'anys,
sé que en Josep va quedar encantat amb el tio, la feina que fa amb les maquetes li va agradar molt. El tema del tres caires no et preocupis que en tornar a veure'ns tindràs la dosis que te pertoqui.
salut i bona proa.
---------------------
ho te tant per mà que li no el veus pensar el que ha de fer. El tema de aconseguir la litografia al comentari anterior diu que es pot aconseguir a l'associació A tot drap i sinó la trobes diguem-ho i la cercarem. està mol a prop de ca nostra, quan hi vulguis anar quedam un horabaixa entre les 15.30 fins a les 17.30 i jo t'hi acompanyaré.
salut
---------------------Hei Joan, si que és un gust vorer-lo treballar, pareix que fa feina a escarada, cada vegada que vaig a les drassanes els canvis son molt grossos. me sent una mica responsable de que estigui fen aquesta maqueta de la barca de mitjana perquè li vaig dur la litografia i també he trobat interessant seguir el proces per documentar-ho amb imatges el millor que pugui. Quan vinguis a Mallorca...la visita és obligatòria.
Sí que son fantàstiques aquestes litografies den Josep Mª Casablancas.
Salut i fins aviat

Jaume Rosselló ha dit...

Ja havia sentit parlar d'aquest tio teu i de la seva fantàstica habilitat amb les maquetes, però no ha estat fins ara, que he vist aquesta entrada amb les fotos, que me`n he adonat del que estam parlant. Hauriem de quedar un dia d'aquests, més prest que tard, i anar a veure'l amb la càmera de vídeo per fer-li un bon reportatge. Un horabaixa de la setmana que ve a mi m'aniria bé. Pensa-t'ho i diguem coses, Jaumet!

Jaume Amengual ha dit...

bon vespre Jaume,
no crec que hagi cap problema amb que el filmis, te el seu horari, el horabaixes de 15.30 fins a 16+-, podem quedar i a veure que surt, si no basta un horabaixa dos...
salut