diumenge, 12 de gener de 2014

Parlament al Consell Insular de Mallorca

El passat dijous 9 vam anar amb la representació de la Plataforma "Salvem el Molinar" a llegir un comunicat envers a una moció sobre l'ampliació del Club Marítim Molinar.

En arribar al nostre punt, que va ser aviat, ens vam posar una mica nerviosos, perquè la presidenta de la sala, no ens volia deixar parlar perquè la paraula la tenia sol·licitada na Margalida Ramis del GOB i me va dir que jo no era na Margalida, dien-li que era evident que no. Es va fer una votació amb els grups de l'oposició i me van deixar parlar. Quin mal rato..

aixó va ser el que vam dir:Bon dia a tothom, Moltes gràcies Sra. Presidenta;
Som en Jaume Amengual, del Molinar de tota la vida. Parlaré en representació de la Plataforma   Salvem el Molinar, ARCA, GOB i Amics de la Terra. Estam aquí per seny, sentiment i compromís amb el nostre  barri i la nostra ciutat, que estima’m i desitja’m conservar  el port pel nostres fills i filles. El meu pare, com altres veïns, era pescador i el seu port base era el CMM de Llevant.  Molts de nosaltres corríem per damunt  del moll, aprenguérem a nedar, adobar xarxes, i desfer peix emmallat.
Estem parlant del club mes antic de les Balears i un dels més antics d’Espanya, i precisament per això, venim a dir que la proposta de nou port que planteja’n, és arrasar amb tota la historia del barri. Pretenen augmentar més d'un 700% respecte de l'actual. Les instal·lacions passarien d'ocupar una superfície de 9.900 m2 a 74.000 m2 del projecte proposat, com a 15 camps de futbol. Els socis representen menys del 3 % dels veïnats del Molinar, es a dir, 0,06 % dels veïnats de Palma. La solució als seus problemes, no pot, ¡¡DE CAP MANERA!!, causar un greuge al 97 % de la població del barri i al 99,94 % dels ciutadans de Palma, que venen a gaudir de l’únic passeig marítim, on la ciutadania pot passejar a ran de mar en família. Quan el CMML va agafar la concessió, van adquirir el compromís de mantenir totes les instal·lacions portuaris i l’edifici en bon estat. La concessió implica el manteniment i és obvi,¡no ha estat així!
Ara preocupa la pèrdua de la concessió, però enlloc diu que s’hagi de fer una remodelació d’aquesta magnitud, el que demana l’administració és una millora en inversió econòmica d’un 20%, que no te perquè implicar una ampliació d’amarraments o de superfície.  Es vol canviar el mirall d‘aigua existent per ciment: pàrking, piscina, pàdel, edificis de vidre de 2 plantes d’alçada, i 3000m2 per fer el varadero a tocar del passeig,  amb un travelift de 20tn (una grua de grans dimensions), això vol dir que podrien treure embarcacions 5 vegades més gran de les que es treuen avui en dia, amb el conseqüent impacte visual i acústic que això produirà.
Les escolleres  perpendiculars al passeig previstes, farien perdre la mirada de la façana marítima dl Molinar. Ara podem  gaudir del Castell de Bellver... i de la Seu... des del passeig. Amb aquest nou port, un mur de pedres de l’escollera i de ciment seria el que tapes la perspectiva.”Qui ara veu la mar veuria un llarg...  i gran mur de formigó”. Qui ara veu el port, veuria un enorme aparcament de  prop de 300 places, una pista de pàdel, tres edificis de dues alçades, una enorme grua... i a una distància de tres camps de futbol , allà lluny, veuríem el mar, preciós!!! És modificarien les corrents marines i les zones de bany segur que també. On aniríem a nedar? ... a la piscina del club?
Consultada l’empresa AVALUA, dedicada a fer mesuraments acústics, ens confirmen que vulneraria la Llei de renous 37/2003, que especifica taxativament que les administracions han de vetllar per totes aquelles àrees urbanes tranquil·les existents, perquè no es vulneri l’harmonia de la població.

A la zona on es vol fer aquesta obra, hi ha diferents espècies de flora i fauna que estan catalogades d’interès especial, tal com es recull al llibre blanc de protecció de les espècies, editat pel Govern Balears. De fet, l'informe tècnic de l'ajuntament de Palma, parla de les mancances d'aquest  i el qualifica de, NO positiu. Si es dugués a terme aquest projecte, durant tot el procés de construcció, les aigües estarien tèrboles i amb materials en suspensió. Al Port Adriano, Calvià,  desprès de 2 anys de la finalització de les obres, les aigües encara no s’han recuperat; precisament per això la Confraria de pescadors de Palma es va manifestar totalment en contra d’aquesta remodelació.
Les tendències  Europees, son mantenir els ports petits per conservar l’encant i l’economia. Fins i tot, és fan PORTS MUSEU (podeu veure www.port-musee.org a la Bretanya francesa (Duarnenez) com s'ha conservat el port antic, les costums i els oficis, dels que fan demostracions a diari. A Palamós, que encara ho tenim mes a propet, hi ha un Museu, al port, dedicat a “la pesca” i que te gran afluència de públic,  es fan moltes activitats per els infants de les escoles i que ara tenen un projecte de “Memòria Viva”, ho podeu veure a www.museudelapesca.org
Amb aquesta casta de projectes innovadors, es donaria  a conèixer el port del molinar i el barri, als turistes, i entendre la cultura marinera de la zona. ¿Saben que dins el barri encara hi ha famílies de pescadors que hi viuen directament?, en concret més de 20 famílies de pescadors i 25 famílies de peixaters, i que també hi ha cinc mestres artesans relacionats amb la mar; 2 mestres d’aixa, 2 mestres velers i 1 mestre xarxer, reconeguts per la conselleria de comerç e industria. A la nostra barriada encara hi ha un potencial humà per poder desenvolupar els diferents oficis que estan relacionats amb la mar i que, com fan a altres llocs, es recupera i conserva la memòria viva. En els països cultes com (França, Regne unit, Dinamarca,ect) els ports petit  amb interès pintoresc  o històrics, ¡no es toquen... no s’esbuquen!!!
No ens agradaria acabar dient que existia un altre Molinar, el de ponent, i que es va esbucar per construir-hi finques de luxe, esborrant tota la seva història. És el que volem pel Molinar de llevant?
Fent aquesta remodelació, el patrimoni marítim i el patrimoni terrestre es ressentiria i molt. És desmesurada, destructiva i sembla especulativa.
Per tot això, l’Ajuntament de Palma, en sessió plenària del 19 de desembre va aprovar, per una nimietat una proposta de protecció patrimonial i urbanística de la barriada del Molinar.
SI A LA REMODELACIÓ,  NO A L’AMPLIACIÓ
SI AL PORT PETIT!!!  


Moltes gràcies Sra. Presidenta

Gairebé és el mateix del primer de l'ajuntament de Palma, que no vaig poder llegir, no van posar el rellotge en marxa i el vaig llegir tot sense preses. la moció no va tirar endavant, emperò defora de la sala vam tenir unes converses interessants que és segur que donaran el seu fruit les següents setmanes.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Avui a la barriada hem posat per segona vegada la taula per la recollida de signatures, que esperàvem que tingues el mateix ressò que va tenir la setmana passada que feia mal temps, emperò hem tingut una visita inesperada, la gent del club, amb el president al davant, ens han intentat boicotejar l'acte amb els NENS de l'escola de vela. Jo no hi era però el que si sé, és que la gent seguia signant els fulls i la imatge que han donat ha estat deplorable passant-se la democràcia pel "forro", amenaçant personalment a les persones que s'expressaven lliurement. 

Hem de seguir així, demostrant que no som una colla de radicals i que defensam el nostre barri i la nostra cultura.