divendres, 29 de novembre del 2013

Parlament a l'Ajuntament de Palma

Ahir es va realitzar el Ple a l'Ajuntament de Palma per debatre sobre l'ampliació del port del Molinar, que va ser "calent" en alguns moments entre els que estan a favor i els que estan en contra.

El Ple es va avançar, sense saber el perquè, una hora no podent arribar a llegir el meu manifest a la sala. me va sabre molt de greu no poder expressar els meus sentiments.

Més de deu intervencions van donar pas a la votació en el plenari per aturar o seguir amb tràmits del projecte.

Voldria destacar la intervenció del Patró Major de la Confraria de Pescadors de Palma, dient, amb una vista des del mar, que seria un desastre, com ja tenen amb d'altres experiències, regeneracions de platges, ports esportius(Portals, Adriano...) afectant a les pesqueries a la pesca artesanal, com la del Jonquillo.

Aquest es el que havia de llegir al Ple i que va llegir na Margalida Ramis del GOB.


Som en Jaume Amengual del Molinar de tota la vida. Parlaré en representació de la Plataforma   Salvem el Molinar, ARCA i  el GOB. Estam aquí per seny, sentiment i compromís amb el nostre  barri i la nostra ciutat, que estimam i desitjam conservar  el port pel nostres fill i filles. El meu pare, com altres veïns, era pescador i el seu port base era el CMM de Llevant.  Molts de nosaltres corríem per damunt  del moll, aprenguérem a nedar, adobar xarxes, i desfer peix emmallat.
Estem parlant del club mes antic de les Balears i un dels més antics d’Espanya, i precisament per això, venim  a dir que la proposta de nou port que planteja’n, és arrasar amb tota la historia del barri. Pretenen augmentar més d'un 700% respecte de l'actual. Les instal·lacions passarien d'ocupar una superfície de 9.900 m2 a 74.000 m2 del projecte proposat, com a 15 camps de futbol. Els socis representen menys del 3 % dels veïnats del Molinar, es a dir, 0,06 % dels veïnats de Palma. La solució als seus problemes, no pot, ¡¡DE CAP MANERA!!, causar un greuge al 97 % de la població del barri i al 99,94 % dels ciutadans de Palma, que venen a gaudir de l’únic passeig marítim on la ciutadania pot passejar a ran de mar en família. Quan el CMML va agafar la concessió, van adquirir el compromís de mantenir totes les instal·lacions portuaris i l’edifici en bon estat. La concessió implica el manteniment i és obvi,¡no ha estat així!
Ara preocupa la pèrdua de la concessió, però enlloc diu que s’hagi de fer una remodelació d’aquesta magnitud, el que demana l’administració és una millora en inversió econòmica d’un 20%, que no te perquè implicar una ampliació d’amarraments o de superfície.  Es vol canviar el mirall d‘aigua existent per ciment: pàrking, piscina, pàdel, edificis de vidre de 2 plantes d’alçada, i 3000m2 per fer el varadero a tocar del passeig,  amb un travelift de 20tn (una grua de grans dimensions), això vol dir que podrien treure embarcacions 5 vegades més gran de les que es treuen avui en dia, amb el conseqüent impacte visual i acústic que això produirà.
Les escolleres  perpendiculars al passeig previstes, farien perdre la nostra façana marítima. Ara podem  gaudir del Castell de Bellver... i de la Seu... des del passeig. Amb aquest nou port, un mur de pedres de l’escollera i de ciment seria  el que tapes la perspectiva.”Qui ara veu la mar veuria un llarg...  i gran mur de formigó”. Qui ara veu el port, veuria un enorme aparcament de  prop de 300 places, una pista de pàdel, tres edificis de dues alçades, una enorme grua... i a una distància de tres camps de futbol , allà lluny, veuríem el mar, preciós!!! És modificarien les corrents marines i les zones de bany segur que també. On aniríem a nedar? ... a la piscina del club?
Consultada l’empresa AVALUA, dedicada a fer mesuraments acústics, ens confirmen que vulneraria la Llei de renous 37/2003, que especifica taxativament que les administracions han de vetllar per totes aquelles àrees urbanes tranquil·les existents, perquè no es vulneri l’harmonia de la població.

A la zona on es vol fer aquesta obra, hi ha diferents espècies de flora i fauna que estan catalogades d’interès especial, tal com es recull al llibre blanc de protecció de les espècies, editat pel Govern Balears. De fet, l’informe tècnic de l’ajuntament, parla de les mancances d’aquest  i el qualifica de, NO positiu. Si es dugués a terme aquest projecte, durant tot el procés de construcció, les aigües estarien tèrboles i amb materials en suspensió. Al Port Adriano, Calvià,  desprès de 2 anys de la finalització de les obres, les aigües encara no s’han recuperat; precisament per això la Confraria de pescadors de Palma es va manifestar totalment en contra d’aquesta remodelació.
S’incrementarien els problemes de mobilitat als carrers del barri. Ja patim la pèrdua de personalitat que implica la nova rotonda que s’està construint a tocar del Coll den rabassa , per cert, carregant-se l’únic espai rural que queda al molinar, explotat per una vaqueria, que ara queda xapada per una carretera de doble sentit... i, ¿ara volen destrossar la postal de nostre barri?...val la pena fer aquest macroport?
Les tendències  Europees, son mantenir els ports petits per conservar  l’encant i l’economia. Fins i tot, és fan PORTS MUSEU (podeu veure www.port-musee.org a la Bretanya francesa (Duarnenez) com s'ha conservat el port antic, les costums i els oficis, dels que fan demostracions a diari. A Palamós, que encara ho tenim mes a propet, hi ha un Museu, al port, dedicat a “la pesca” i que te gran afluència de públic i  es fan moltes activitats per els infants de les escoles i que ara tenen un projecte de “Memòria Viva”, ho podeu veure a www.museudelapesca.org
Amb aquesta casta de projectes innovadors, es donaria  a conèixer el port del molinar i el barri, als turistes, i entendre la cultura marinera de la zona. ¿Saben que dins el barri encara hi ha famílies de pescadors que hi viuen directament?, en concret més de 20 famílies de pescadors i 25 famílies de peixaters, i que també hi ha cinc mestres artesans relacionats amb la mar; 2 mestres d’aixa, 2 mestres velers i 1 mestre xarxer, reconeguts per la conselleria de comerç e industria. A la nostra barriada encara hi ha un potencial humà per poder desenvolupar els diferents oficis que estan relacionats amb la mar i que, com fan a altres llocs, es recupera i conserva la memòria viva. En els països cultes com (França, Regne unit, Dinamarca,ect) els ports petit  amb interès pintoresc  o històrics, ¡no es toquen... no s’esbuquen!!!
Fent aquesta remodelació, el patrimoni marítim i el patrimoni terrestre es ressentiria i molt. És desmesurada, destructiva i sembla especulativa.
SI A LA REMODELACIÓ
NO A L’AMPLIACIÓ

SI AL PORT PETIT!!!   

És la meva postura i la de la gran majoria de la gent que s'estima el barri.

salut

1 comentari:

LA MAR ha dit...

Com a veinat i com a soci del CM Molinar de Llevant estic amb tu Jaume.